fredag 10 januari 2014

Spartips: Grillad kyckling

Ibland när vi inte riktigt orkar laga mat men vill undvika de värsta snabbmatsställena (hamburgerkedjor eller lokal dålig pizzeria) brukar vi istället köpa en grillad kyckling. Än så länge är barnen ganska små i maten så en kyckling räcker till hela familjen. Vi äter sallad till och barnen äter nudlar.

Det är inte jättebilligt med en grillad kyckling men betydligt billigare och nyttigare snabbmatsalternativ än vad som annars finns.

Idag provade jag att helgrilla en frusen (fast tinad) kyckling i ugnen hemma för att fundera på om man kan ta ekonomin ett steg till och göra hemgjord kyckling. Vi har inte kollat priset på den frusna kycklingen ännu, kanske går det på ett ut med färdiggrillad. Det var roligt att prova och alla tyckte att det blev gott.

Vi gjorde såhär:

Tinade kycklingen i ett dygn i kyl. Fyllde därefter inandömet med en vitlöksklyfta, en halv citron och ett knippe färsk persilja. Utsidan penslades med en blandning av flytande margarin, soja, chilisås, grillkrydda, peppar, salt och citron. Sedan fick kycklingen vara inne i 175 grader först i 30 minuter. Därefter vändes kycklingen och penslades lite mer innan den fick vara inne i 30 minuter till. Vi lät den därefter bli klar med köttermometer till 70 grader.

Till detta gjorde vi klyftpotatis eftersom ugnen ändå var igång. Det blev riktigt gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar