torsdag 29 maj 2014

Komjölkallergi

Vi har en hel del allergiker i släkten. Pollenallergi är vanligt men även olika födoämnesallergier. Våra två första barn har lyckligtvis inte drabbats av allergier men nu när lille trean kom fick vi börja anpassa oss. Han är allergisk mot komjölkprotein.

Vi märkte det inte från början. Han var, och är, en väldigt glad och pigg liten bebis och jag åt mjölk under amningen utan att vi märkte att lillbebis hade problem med magen. Men vid 6 månaders ålder då det var dags för lillplutt att börja äta själv så märkte vi att allt inte var som det skulle. Han kräktes lätt och började även vakna på nätterna och skrika. Vi hade varit bortskämda med att han sov riktigt bra på nätterna.

 Vi såg också röda utslag runt munnen och på kinderna och då började vi förstå att det nog var mjölkallergi. Vi gick till läkare via BVC och fick det bekräftat. Jag slutade äta mjölk själv så att inget protein skulle komma ut i modersmjölken vid amning. Lillplutt fick byta till mjölkfria produkter när det gällde gröt och välling. Nu har allt fungerat bra med magen och huden.

Vi ska gå till barnläkare igen och se hur allvarlig allergin är nu. Har vi tur växer den bort. Det är vanligt att småbarn är mjölkproteinallergiska men att det sedan blir bättre när de är större. Det är viktigt att skilja på laktosintolerans och mjölkproteinallergi som är två olika saker. Är man mjölkproteinallergisk är det oftast svårt att äta laktosfria produkter då de laktosfria produkterna ändå innehåller mjölkprotein.

Vill man ha information om mjölkproteinallergi, hur man upptäcker det och även ha tips på produkter man kan ge sitt barn så finns en norsk sida om komjölkproteinallergi som är riktigt faktaspäckad. Titta in HÄR.  Sidan är på norska men lättnavigerad och lätt att förstå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar