tisdag 1 juli 2014

Trasig grind

Vi bor i ett gammalt hus med gamla byggdetaljer både inne och ute. Charmigt, men det ställer också till en del problem då och då. Det kan t.ex. vara att bänkarna i köket är lägre satta än vad som är brukligt i dagens samhälle och att man då får ett mycket begränsat urval av t.ex. spis eller diskmaskin om man inte samtidigt vill renovera hela köket.

Nu är det inte köket vi närmast behöver renovera. Vi behöver däremot genast fixa till vår trasiga grind eftersom Lilleman nu går ganska obehindrat och gärna vill utforska hela trädgården. Hela trädgården är inhägnad med olika typer av staket men just grinden är en svag punkt. Det fanns ett fungerande grindlås när vi flyttade in men det var riktigt gammalt. För något år sedan lossnade handtaget från själva grinden och fästet är också helt snett och rostigt. Såhär ser fästet ut:



Det sitter fast i en stenstolpe med någon sorts skruvar som nu är rätt så rostiga. Fästet var lite skevt redan när vi flyttade in men nu är det helt ur funktion. Vi har inte behövt använda grindlåset innan vi fick en till liten plutt som tultar runt här hemma.

Grindens f.d. handtag ser numera ut såhär, bara en sorglig rostig plåtbit är kvar. Vi måste fixa detta i sommar, på ett sätt eller annat. Det går ju att byta ut hela grinden men det blir lite dyrare och vi har inte riktigt tid att leta grindar och fästa.


Istället kommer vi nog att bege oss iväg till Nacka Byggnadsvård. Vi har fått tips om Nacka byggnadsvård tidigare när vi behövt konstiga renoveringsdetaljer. De har alla grejer som inte finns på vanliga byggvaruhus. På deras hemsida hittade jag denna:


Bilden lånad från Nacka Byggnadsvårds hemsida

Detta grindlås ser ut precis som vårt gamla. Problemet är att vi behöver sätta den vänstra detaljen (där det står 70) fast i en stenstolpe. Kan bli en aning komplicerat men jag misstänker att Nacka Byggnadsvård kan hjälpa till med det också. Sedan är vår lille Houdini fast i trädgården och kan enbart utforska trottoaren utanför under sträng uppsikt.

Om ni har ett gammalt hus eller bara söker speciella detaljer, kika in hos Nacka Byggnadsvård så hittar du troligen det du söker!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar