fredag 8 november 2013

Äventyr med vattenskada

Städning hemma var extra nödvändigt denna vecka. Vi hade nämligen ett litet äventyr med ett vattenfyllt golv i källaren. Ingen trevlig upplevelse alls.

Vi bor i ett gammalt hus. Det är dränerat, men för ganska länge sedan. Vi kontrollerade dräneringen vid besiktningen som gjordes inför köpet av huset och då såg dräneringen OK ut. Men sakerr kan hända i gamla hus med källare. Rummen i källaren är därför ständigt en källa till lätt villaägarångest.

Fuktskador kan leda till mögelangrepp och det är inte lätt att veta hur man ska hantera sådant när det väl är ett faktum.

Häromdagen upptäckte vi till vår fasa vatten på golvet i ett av rummen. Vi torkade upp vattnet men dagen efter var det vatten på golvet igen. Vi kollade rören i pannrummet, trycket i värmepannan och diverse andra rör som kunde innehålla vatten, men hittade inget. Det var ju skönt i och för sig men på sätt och vis inte bra.

Läckor från rör ersätts av försäkringsbolaget, dålig dränering gör det inte. Vi upptäckte mer vatten, vid husväggen dessutom. Nu började det göra lite ont i magen på villaägarna. Vi kunde inte lokalisera varifrån vattnet kom och behövde hjälp.

Jag började surfa runt på nätet efter någon sorts vattenskadedetektiv som skulle kunna hjälpa oss. Ett företag som kan hjälpa till med sådant, samt även hantera mögel-, rost-, och fuktskador är Polygon Group. De har dessutom jour 24 timmar om dygnet. Har man med vattenläckor att göra behövs jour, så det är toppen att det finns.

Denna gång lyckades vi dock lösa problemet själva innan vi anlitade proffs. Det hade blivit stopp i det gemensamma avloppet för tvättmaskinen och värmepannan så att vatten hade trängt upp bakvägen.

Varje gång vi körde tvättmaskinen rann det ut en liten mängd vatten i ett annat rum. Golvet var lägre just vid husväggen, så det var därför vattnet samlades där. Vi testade genom att valla inområdet runt tvättmaskinsavloppet och sedan fotografera vattenmängd före och efter.

Avloppet före tvättmaskinsstart











Avloppet efter en stunds tvätt.











Vi rensade avloppet och nu fungerar det att tvätta utan att vattnet läcker ut. Det var skönt att slippa dränera om. Vi behöver kanske göra det någon gång framöver men inte just nu.

Nu gäller det bara att ställa tillbaka och göra rent all bråte som stod i det vattenangripna rummet. Vi är medvetna om att fuktangrepp kan ske i källaren och har inrett därefter. Nu kunde vattnet torkas upp, vi värmde med fläkt samt använde avfuktare. Resterande vatten kunde tränga ner i betonggolvet utan större problem.

Men i framtiden är det bra att veta att det finns proffshjälp att anlita.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar